Alevilikte Kimlik Sorunun Değerlendirilmesi Ve Tartişilmasi - Türk, Hüseyin; Kala, Arif (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2014)
Son yıllarda Aleviliğin ne olduğu, nasıl tanımlandığı, tarihi kökeni, İslam içindeki konumu, din ve kültür boyutu ve değişimi gibi konular tartışılmakla birlikte, farklı bir dini grup ya da etnisite olması bakımından yeterince üzerinde durulmamıştır. Bu nedenle, Alevilikle ilgili öncelikle çözülmesi gereken en önemli sorun Alevi kimliği- dir. Bu çalışmada, Alevi kimliği, Alevilik hakkında yapılan bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuçlar, Alevilerin ve Alevi örgütlerinin kendi kimlik algıları da dikkate alınarak eleştirel olarak değerlendirilmiş ve tartışılmıştır. Alevilik konusunda yapı- lan araştırmalarda Alevi kimliği konusunda oldukça farklı görüşler savunulduğu gibi, Alevilerin kendileri ve Alevi örgütleri de Alevi kimliği ve Alevi duruşu konusunda farklı savları savunmaktadırlar. Her ne kadar Aleviliğin tanımı ve kökeni konusunda yoğun tartışmalar olsa da, tarafsız, objektif ve bilimsel olan araştırmaların sonucuna göre; Aleviliği sadece bir biçim ve tek tip olarak tanımlamanın doğru olmayacağı sa- vunulabilir. Ayrıca, Alevilerin kendilerinden farklı tarihe ve kültürel geleneklere sahip başka Alevi topluluklar da bulunduğunu kabul edip kendi içlerinde ilkelerde birlik sağlamaları ve öyle örgütlenmeleri gereklidir.
Keywords: Alevilik; Kimlik; Etnisite; Senkretizim; Uzlaşı (diyalog)