Bolvadin’de Mukim Karabağ Aşiretinin İskânı, İktisadî ve Sosyal Tarihi - Şirin, İbrahim (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2018)
Afyon ili Bolvadin ilçesinde yaşamakta olan Karabağ aşiretinin ne zaman Anadolu’ya geldiği, nereden geldiği ve hangi ulusa tabii olduğu soruları aşiretin tarihinin aydınlatılması açısından son derece önemlidir. 1830 tarihli nüfus defterinde Göl Karabağı karyesinin Bozulus’a tabii ve Bolvadin kazasına bağlı olduğu bilgisi yer almaktadır. Yine 1845 tarihli Varidat Muhasebe defterinde Karahisar-ı Sahib Sancağı Emirdağ’da kain Bozulus’a tabi bir Türkmen aşireti olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada Bolvadin’e iskân edilen Bozulus’a tabi Danişmentli Türkmenlerinden Karabağ aşiretinin nasıl ve ne şekilde Bolvadin ve havalisine iskân edildiği, iktisadi, sosyal tarihi ele alınıp incelenecektir. Aynı zamanda Karabağ köylerinde yağmur duası, düşmez gibi bir takım ritüel ve uygulamaların tarihi ve antropolojik kökeni ortaya konacaktır.
Keywords: Karabağ Aşireti; Kızılbaş; Osmanlı; Türkmen Aşiretleri; Safevi