Malkoçoğlu Bali Bey Vakfı Ve Bayezid Baba Âsitânesi - Kayapınar, Levent (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2009)
Osmanlı Devleti’nin yoğunluğunu gittikçe arttıran merkeziyetçi politikalarına karşı abdâlân-ı Rum ruhu taşıyan dervişlerle, gazi uçbeyleri XV. yüzyılda Rumeli’de tabiî müttefik durumuna gelmişlerdir. Bu makalede, Malkoçoğlu Bali Bey ile Bayezid Baba’nın bağlantısı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. XV. yüzyılda, Balkanlar’da Bektaşîlik anlayışının öncülerinden birisi Selanik yakınlarında bulunan Yenice-i Vardar’a yer- leşmiş olan Bayezid Baba’dır. Ancak bu kişilik sadece Otman Baba’nın Velâyetnamesi’nde geçtiği için efsa- nevî bir kişilik olarak da algılanıyordu. Bu çalışmada Velâyetname, Osmanlı tahrir defterleriyle karşılaştırılarak Otman Baba’nın Babaköy’deki âsitânesi tespit edilmiş ve tarihî bir kişilik olarak okuyucunun dikkatine sunulmuştur.
Keywords: Bektaşîler; Uçbeyi; Bayezid Baba; Malkoçoğlu Bali Bey; Âsitâne; Balkanlar; Vardar