Tahtacilarda Meydandan Geçme Cemi Ve Bu Cemdeki İslamiyet Öncesi İnanç Motifleri - Çıblak Coşkun, Nilgün (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2010)
Bu makalede, Alevi-Türkmen zümrelerinden biri olan Tahtacılar arasında önemli bir yeri bulunan ve musahipli olanlar ile ikrar vermiş evli çiftlerin yılda bir kez dede ve topluluk huzurunda sorgudan geçirildiği "meydandan geçme" cemi üzerinde durulmuştur. Burada öncelikle cemin düzenlenme nedeni ve yürütülüş şekli hakkında bilgi verilmiş, ardından söz konusu cemdeki İslamiyet öncesi inanç ve pratikler tespit edilmeye çalışılmıştır. İncelemelerimiz sonucunda meydandan geçme ceminin topluluk içerisinde birlik ve beraberliği sağlayarak iç huzuru oluşturma gibi önemli işlevlerinin olduğu, ayrıca söz konusu cemde yer alan uygulamalar ile İslamiyetten önceki eski Türk inançları arasında büyük benzerliklerin bulunduğu görülmüştür.
Keywords: anahtar kelime