Trakya Bektaşi Ezgilerin Siniflandirilmasi Ve Avrasya Çerçevesi - Sipos, Janos (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2010)
Halk müziği araştırmada günlerimizde et- kisi ve özellikle maddi imkanları çok yüksek olan etnomüzikoloji-antropoloji ceryan daha güçlü olmakla birlikte, müzik analize de önem veren karşılaştırmalı araştırma da eski kuvvetlerini git- tikce geri almaktadır. Makalede bunu bir örneğini vermeye çalışırım. Bu sefer Bektaşiların sosyal ve kültürel ge- leneklerinden konuşamam, ancak gerçeğin küçük bir parçasını oluşturan bir karşılaştırmalı müzik analizi veririm. Başlıca amacım melodilerin çoğunu güzel bir şekilde temsil edebilecek merkezi ezgile- rini göstermek idi. Ezgileri incelemekten başka Trakya Bektaşi müziğini Bektaşilerle tarihi ya da bölgesel bağlantısı olan bir kaç halkın müziğiyle de karşılaştırırım. Ümüt ederim ki bu çalışmam Trakya Bektaşilerin laik ve tasavuffi müziğinin daha iyi anlamasına ve bu müziğin başka müzikler arasındaki yerini bulmakta yardımcı olur
Keywords: anahtar kelime