Tasavvufa Giriş (1) - Tasavvufun Temel Öğeleri - Öztürk, Ufuk (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2012)
Bu makale Sufizm ("tasavvuf") veya diğer bi- linen adıyla "İslam Mistizmini" konu edinen toplam üç makalenin birincisini oluşturmakta olup, tasavvuf öğretilerine ve düşüncesine giriş amacını taşır. Bu bağlamda tasavvufun en önemli unsurlarını ortaya koymak ve konuyu tafsilatlı olarak izah etmek, mut- lak bir mecburiyet arz etmektedir. Bu inceleme çer- çevesinde aşağıda adı geçen şu temel unsurlar araş- tırılmıştır: a) İnsanın olgunlaşma sürecini tarif eden "spiritüel yol" ("tarikat"), b) Tasavvuf epistemoloji- sinin odak noktasını oluşturan ve insanın doğrudan, rasyonel olmayan bilgi edinme melekesini ifade eden "mistik bilgi", c) Tasavvuf yolunda ilerleyen muta- savvıfın en önemli itici gücünü teşkil eden "mistik sevgi" prensibi ("muhabbet" veya "aşk"), d) Muta- savvıfların "unio mystica"sı ("Gizemli bir güçle gizli bir birliktelik kurulması") olan "hiçleşme"("fena") tecrübesi.
Keywords: anahtar kelime