Diyarbakır Çevresindeki Türkmen Alevileri Dedelerinden Eyüp Karkın'ın "Hızır İsen Kurtar Beni" İsimli Deyişinin Derlenmesi - Yalçın, Nihat (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2012)
Bu makalede Diyarbakır ve yöresi Türkmen Alevileri arasında bulunan Dede Garkın ocağı mür- şitlerinden Eyüb Karkın'ın bir deyişini ele aldık. Di- yarbakır Dede Garkın üyeleri tarafından çalgı eşliği olmadan okunan eser, ezgi ile biçimlendirildi. Ayrıca deyişin Diyarbakır ve Urfa yörelerindeki öykülerine de yer verildi. Böylece Diyarbakır Dede Garkın Oca- ğı Türkmen Alevileri halk aşıklarına ait, Diyarbakır ve Urfa yöresinde bilinen bir deyiş ilk defa bu maka- leyle ele alınmış oldu.Çalışma boyunca derleme yöntem ve teknik- leri kullanıldı. Bu çerçevede görüşme, katılımcı göz- lem, kayıt ve yazılı belgelerden yararlanıldı. Bura- dan elde edilen bilgiler doğrultusunda Diyarbakır ve yöresi Türkmen Alevileri ocaklarından Dede Garkın Ocağına mensup mürşitlerin saz ve sözlerine yoğunlaşıldı. Çünkü bu yörede Dede Garkın Dedeleri etkili olmuş ve hatıraları günümüze kadar gelmiştir.Bu çalışma, genel hatlarıyla bu eserlerden birini ve ona giydirilen ezginin notasyonunu konu edindi.
Keywords: Eyüb Karkın; Dede Garkın; Diyarbakır; Türkmen; Deyiş; Nefes; Alevi