Çubuk Yöresi Alevi Köylerinde Yaşayan Alevilerin İnanç Pratikleri Üzerine Bir Araştırma - Türk, Sezai; Güven, Ahmet; İşi, Ayşe (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2012)
Ankara ili Çubuk ilçesi kapsamında yürütü- len bu çalışmada, Çubuk ilçesindeki Alevi ve Bektaşi köylerindeki kültürel inanç ve ritüellerin tespiti ve analizi hedefienmiştir.Bu amaçla alan araştırması yöntemi kullanıl- mıştır. Yürütülen alan araştırmasında veri derleme aracı olarak anket tekniği kullanılmış ve köy muh- tarlıkları, Alevi dernekleri ve Cem evleri vasıtasıyla gözlem birimlerine ulaşılmıştır. Çubuk ilçesine bağlı köylerde yürütülen çalışmada Alevilik ve Bektaşilik inanç pratikleri köy insanına sorulmuş, çalışma sü- resince elde edilen veri ve materyaller belli kategori- lerde toplanarak analiz edilmiştir.Analiz sonucunda Çubuk yöresi Alevi köyle- rinde yaşayan Alevilerin öncelikle demografik özel- likleri, daha sonra Alevilikle ilgili kültürel inanç ve uygulamaları değerlendirilmiştir. Alevilerin yaklaşık % 26'sı Aleviliğin Ocakzadeler koluna mensupken, %29'unun da hangi kola mensup olduğunu bilmedi- ği belirlenmiştir. %89'unun Alevilik kültüründe yer alan kurbanlardan en az birini kestirdikleri, %67'si- nin ise Alevilik kültüründe yer alan oruçlardan en az birini tuttukları belirlenmiştir. Çubuk yöresi Alevi köylerinde yaşayan Alevilerin Alevilikle ilgili inanç, kültür ve geleneklerini günümüzde de devam ettirdik- leri tespit edilmiştir.
Keywords: Alevilik; Çubuk Yöresi Alevileri; Alevilikte Kurban; Alevilikte Oruç; Cem; Semah