Ulu Arif Çelebi Dönemi Mevleviliğin Gelişmesinde İlhanlilarin Etkisi - Akkuş, Mustafa (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2013)
XIII. yüzyılda yetişmiş en büyük edip, mutasavvıf ve alimlerden biri olan Mevlana, kendi yaşadığı asra damga vurduğu gibi hala aynı tazelikle hatta daha fazla bir şekilde fikirleri ve düşünce hayatıyla popülaritesini günümüzde de devam ettirmektedir. Bunda en büyük pay şüphesiz oğlu Sultan Veled ve Ulu Arif Çelebi'ye aittir.Bu makalemizde, Sultan Veled dönemi Mevleviliğin tarikat haline gelmesi ve İlhanlılarla ilişkilerine kısaca değindikten sonra Ulu Arif Çelebi dönemi Mevlevilik ve İlhanlı ilişkileri ele alınmıştır. Bu ilişkilerde her iki tarafın çıkarları gösterilmeye çalışılmış, Mevleviliğin yayılmasında İlhanlıların etkisi üzerinde durulmuştur.
Keywords: Mevlevilik; Ulu Arif Çelebi; İlhanlılar; Moğollar