Alevilikte Cem Ve Cemdeki Kavramlar - Dedekarginoğlu, Hüseyin (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2013)
Alevilerin temel ibadeti olan cemin adına ister "Birlik Cemi", ister "Abdal Musa Cemi" diyelim diğer bütün cem çeşitlerinin hepsinde bulunan (çerağ yakmak, kurban tığlamak, zakirlerden nefesler dinlemek, cem birlemek, semah dönmek, sakka suyu, niyaz-lokma yemek, dolu sunmak vs.) uygulamaları içeren bir cemi anlatmaya ça- lışacağız. Yani bir çeşit "standart cem"in nasıl geliştiğini ve oluştuğunu anlatacağız. Günümüzde Alevililik araştırmaları yapanların ve Alevilikle ilgili söz söyleyenlerin bir bölümü Alevilerin deyiş, düvaz imam, buyruk ve Alevi dedelerinin cemlerde kul- landığı ifadelerden hareketle Alevi terimlerini kullanırken, bir diğer bölümü Alevili- ğin kendine has bir sözlüğü olmadığını zannederek ya yeni terimler icat etmekte ya da Alevilik dışındaki (Sünni, Şii, Musevi, Hıristiyan vb.) inanç gruplarına ait sözlükler- le Aleviliği anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmaktadır. Yazımızın bu bölümünde Alevilerin cemlerde kullandıkları kavramları anlatmaya çalıştık.
Keywords: Cem; Dar; Delil; Düvaz; Gülbang; Miraç; Semah; Sürek