Alevi Toplumsal Kimliği Tartişmalari Üzerine Yaklaşimlar - Beşe, Ahmet (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2013)
Kimlik ve kültür üzerine yapılan çalışmalar ve açılan tartışmalar günümüzde hem ulusal çevrenin hem de Batı'nın ilgi odağı olmuştur. Alevi kimliği ve kültürü konusunda sorular ise Aleviler arasında, akademik çevrelerde, devlet katında ve halk arasında sıkça gündeme gelmektedir. Bu çalışma, son dönemde, yoğunlukla Alevi toplumsal kimliği, kültürü ve 1980'li yıllardan itibaren süregelen değişim ve dönüşüm ile ilgili açılan birkaç önemli tartışma ve nedenleri üzerinedir. Çalışmanın başlıca konuları, ortak kimliğin koşullarına ve sınırlarına bağlı olarak Alevi toplumu ve Alevi ortak kimliğinin kavramsallaşması için öngörülen değişimlerdir. Bu çalışmada Alevi toplumsal kimliğinin değişimi kapsamında ortaya çıkan toplumsal hareketlerin (vakıf, dernek vs.), Alevi kimliği algısını yönlendiren etkileri ve Batı düşünce sisteminin ürettiği kavramlarla Alevi kimliğini tanımlama girişimleri incelenecektir.
Keywords: Alevi Örgütleri; Toplumsal Kimlik; Kültürel Değişimler; Batı Kavramları