Türk Halkları Arasındaki Halk Müziği Araştırmalarımın Sonuçları (1987-2015) ve Yeni Bir Web Sitesi: (http://zti.hu/sipos_gyujtesek/index.asp, www.zti.hu/sipos) - Sipos, János (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2017)
Bu makale János Sipos’un 1987 ile 2015 yılları arasında birçok Türk halkları arasındaki halk müziği araştırmalarının bulguları hakkında kısa bir özet sunmayı amaçlamaktadır. (Sipos kendi web sitesinde çalışma, analiz ve karşılaştırmalı araştırma gezilerinin aşamalarını ve sonuçlarını detaylı bir şekilde göstermektedir.)Sipos geçtiğimiz 30 yıl boyunca, Türk halkının yaşadığı topraklarda yaklaşık olarak 10 yıl geçirmiş ve on bin tane gibi ezgi derlemiştir. Azerbaycan, Kırgız, Karaçay ve Türkmen koleksiyonu dünyadaki en önemli sistematik ve detaylandırılmış koleksiyonlarından birisidir. Transkripsiyon ve analiz derecesi ile ilgili olarak Anadolu ve Kazak bölümler de önemlidir. Bu çok miktarda ezgi, benzersiz ve güvenilir sonuçlara varabilmesini mümkün kılmıştı.Makalede kaynakları, saha çalışmalarını ve işleme yöntemleri anlattıktan sonra yeni sonuçların özeti tartışılacaktır. Bundan sonra Türk halk müziği malzemesinin gruplandırılması yapılacak ve karşılaştırmalı araştırmanın durumu öğretilecektir.Makalede iki tablo vardır: Tablo 1 Türk halk müziklerinin bir gruplandırmasını vermektedir, Tablo 2 ise karşılaştırmalı Türk halk müziği araştırmalarımın şu andaki durumunu göstermek içindir.Sipos’a göre derleme çalışmaları devam etmeli, geleneksel eserlerin kalıntıları ve çağdaş repertuar araştırılmalıdır. Diğer birçok görev arasında yapılacak işlerden bazıları: a) Büyük, güzel belgelenmiş, erişilebilir (online) dijital arşivleri oluşturmak, b) Bazı bölgelerin ve halklarının müziğini monografik olarak hazırlamak ve c) İslami halk dininindeki melodilerinin karşılaştırmalı analizini gerçekleştirmektir.
Keywords: Halk müziği; Türk ezgileri; Türk dünyası; Gruplandırma; János Sipos