“Aşkın Şehidi” Romanında Alevilik - Karakaş, Rezan; Beyhan, Derviş (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2017)
Hz. Hüseyin’in şehadete gidiş macerasının anlatıldığı eserde, Alevi kültür ve inanışına yönelik bazı ifadelere yer verilmiştir. Bunlar arasında bilhassa cem, semah, musahiplik, Hz. Ali, Ehl-i Beyt, imamet, Aşure, niyaz ve hitap şekilleri ön plana çıkmaktadır. Günümüz Alevi kültüründe önemli bir yere sahip olan bu unsurlar, tarihî bir roman olan “Aşkın Şehidi”ne edebiyatın imkânları dâhilinde nakşedilmiştir.Eserdeki Aleviliğe dair unsurlar, romanda işlenen ana olayı tamamlayan, okuyucunun ufkunu genişleten ve aydınlatan ayrıntılar olarak dikkati çeker. Yazar bu unsurlarla, okuyucunun zihninde yarattığı tabloyu renklendirir. Roman düzleminde yer alan ve aynı zamanda günümüz Alevi kültüründe varlığını sürdüren inanç, ritüel, gelenek ve motiflerin bilinmesi, eserin bütünsel bir biçimde anlaşılmasını da kolaylaştırır. Turgut, yazdığı romanla Kerbela Hadisesi’ne sanat penceresinden ışık tutmuş, zengin kültürel öğelerden de yararlanarak dönemin trajik yaşanmışlığının ideal bir tasvirini yapmıştır.
Keywords: Ahmet Turgut; Hz. Hüseyin; Alevilik; musahiplik; cem; semah