Serencam, Velâyetnâme ve Buyruk’ta Alevilerin Ortak İnançları - Soltani, Muhammet Ali (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2017)
İran, Türkiye, Suriye, Irak ve diğer coğrafyalarda yaşayan ve Yarsan, Ehl-i Hak, Alevi, Bektaşi, Kızılbaş, Şebek, Kakei gibi adlar alan Alevilerin, kutsal metinleri olan Serencam, Velâyetnâme, Buyruk ve bunların şerhleri esas alınarak yapılan bu çalışma, Alevilerin ortak inançlarını, ayin ve inanışlarında yer alan ortak kurucu mukaddes şahsiyetleri, kutsal metinlerinde yer alan ortak rivayetleri, benzer sembolleri ve müşterek tarihi coğrafyayı konu alır. Bu makale esas itibarıyle Alevilerin edep erkân ve ibadet esaslarında birbirlerinden farklı olmadığını gösteren nitelikli bir çalışmadır.
Keywords: Alevilik; Bektaşilik; İran Alevileri; Ehl-i Hak; Yarsan; Kızılbaş; Serencam; Velâyetnâme; Buyruk