Sivas’ın Koyulhisar İlçesi, Bahçe Köyü’nde Sarı Saltuk Makamı (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2017)
Sarı Saltuk’un makam mezarlarının sayısı her geçen gün artmakta, bu da onun ne kadar önemli bir eren olduğunu ortaya koymaktadır. Başta Anadolu ve Balkanlar olmak üzere birçok ülkede bulunan bu makam mezarları içerisinde ilk defa tespit edilenlerden biri de Sivas ilinin Koyunhisar ilçesi, Bahçe köyü yaylasında bulunmaktadır. Bahçe köylüleri ile birlikte yöre halkının hemen tamamının önem verdiği bu makam mezarı, sık ziyaret edilen mekânlar arasında bulunmakla birlikte, Ağustos ayının ikinci haftasında daha büyük bir katılımla ziyaret edildiği görülmektedir. Kurbanlar kesilen özel birtakım etkinlikler düzenlenen bu makamla ilgili yöre halkı tarafından birçok rivayet anlatılmaktadır. Sarı Saltuk makam mezarı, Kelkit vadisinin sol tarafında yer alan Bahçe köyünün güney - batısında ve dokuz kilometrelik bir mesafededir Bu makamın bulunduğu zirveye Üç Merek Mezrası ve Delmece yaylasından geçilerek gidilmektedir Tepenin ismi köylüler tarafından “Sarı Saltuk Tepesi” olarak bilinmektedir. Köylüler, makamın etrafında geçmiş zamanlara ait bina temellerinin olduğunu ileri sürmektedirler. Yöre halkının inanmalarına göre Sarı Saltuk, Ahmed Yesevi’nin Anadolu’yu ve Balkanları Müslümanlaştırmak için Horasan’dan gönderdiği erenlerdendir. İnanışa göre, askerleriyle birlikte burada savaşmış ve şehit düşmüştür. Bu makamın etrafında, Sultan Baba ve Erdem Baba makamları da bulunmaktadır. Köylüler Sarı Saltuk için, “Bizim nezdimizde Pir Sultan nasılsa, Hacı Bektaş Veli efendimiz, diğer erenler nasılsa onların bir önünde Sarı Saltuk var... Biz de sürekli bu ziyareti sürdüreceğiz. “ demektedirler. Sivas ili, Koyulhisar ilçesi, Bahçe köyünde bulunan Sarı Saltuk Makamı etrafında anlatılanlar ve uygulamalar dikkat çekicidir.