Atatürk’ün Doktorlarından Bektaşi Babası Dr. Hasan Ragıp Erensel (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2024)
Karizmatik bir lider ve entelektüel olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün genç subaylık döneminden ölümüne kadar arkadaşlık yaptığı, görev verdiği, tedavisini yaptırdığı birçok hekim vardır. Bu hekimlerden birisi de Çanakkale Savaşı’nda tanıştığı Dr. Hasan Ragıp Erensel’dir. Dr. Erensel, 1881 yılında Selanik yakınlarındaki Nevrekop kasabasında doğmuştur. Mekteb-i Tıbbiye ’den 1905 yılında tabip yüzbaşı olarak mezun olmuş ve orduda göreve başlamıştır. 1912 yılında Almanya’ya kursa gitmiş ve bir yıl sonra İstanbul’a dönmüştür. 6 Ocak 1915 tarihinde, Çanakkale Grubu Sertabibliği muavinliğine atanmıştır. Çanakkale Savaşı sırasında Avusturya asıllı hemşire olan eşi Anna Schwartz, bir bombalamada şehit olmuştur. Anna Schwartz’ın mezarı Eceabat Yalova köyü kabristanındadır ve çevre halkı bu mezara gerçek ismi “Anna”yı andıracak şekilde “Ana Hatun’un Mezarı” da demektedir. Dr. Erensel 3 Mayıs 1916 tarihinde 17. Kolordu Sertababetin’e atanmış, 30 Haziran 1927 tarihinde yarbay iken askeriyeden emekli olmuştur. Trablusgarp, Balkan Harbi, Birinci Dünya Harbi ve İstiklal Harbi’ne katılmış olan Dr. Hasan Ragıp Erensel’in göstermiş olduğu başarılardan dolayı kendisine Harp Madalyası, 2. Rütbeden Alman Demir Salip Nişanı, Avusturya Fransuva Jozef Nişanı ve İstiklal Madalyası verilmiştir. Çankaya Köşkü’nde doktorluk yapan Dr. Erensel, Atatürk ile yakın ilişki kurmuştur. Bizzat Atatürk’ün sağlık problemleriyle ilgilenmiştir. Bu durum Atatürk ile Bektaşilik arasındaki ilişkiye delalet etmektedir. Atatürk zamanında Çankaya Köşkü’nde doktorluk yapan Dr. Erensel, bir Bektaşi babasıdır. Ayrıca Ali Naci Baykal Dedebaba’nın uzun yıllar rehberliğini yapmış ve Dr. Bedri Noyan’ı da inançsal olarak etkilemiştir. Dr. Erensel, 26 Ocak 1953 günü Ankara’da vefat etmiştir.