Birbiriyle Karıştırılan Üç Kavram: Alevilik, Bektaşilik, Şiilik (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2023)
İslam tarihi araştırmalarında, “Şii” kavramı en dikkat çekici kavramlardan biridir. Ancak bu kavram, Alevilik ve Bektaşilik kavramları gibi birçok kişi ve hatta birçok araştırmacı tarafından yanlış bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada söz konusu üç kavram tüm yönleriyle incelenecek ve aralarındaki benzerlikler/farklılıklar daha anlaşılır bir şekilde açıklanmaya çalışılacaktır. İnanç, uygulama, kaynak ve kültür bakımından Alevilik, Bektaşilik ve Şiilik arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir? Bu üç topluluk birbiriyle aynı mıdır, değil midir? Farklılıkları varsa, bu farklılıklar nelerdir? Çalışmanın ana meselesini oluşturan tüm bu soruların cevapları, çalışmanın sonunda bir grafik halinde verilecektir. Bu çalışmada ana kaynakların ve araştırmaların karşılaştırmalı, tematik ve bütüncül bir yaklaşımla incelendiği bir metodooji kullanılacaktır.