17. Yüzyılda Zındık ve Günahkarlar: Şikayet Defterlerinden Örnekler (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2022)
17. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde yaşayan Aleviler, genel olarak kendi kültür çevrelerinde yaşamış ve devlet ile irtibat kurmaktan çekinmişlerdir. Bu sebeple Alevi tarihi çalışmalarında bu dönem ile ilgili önemli araştırma eksikliği vardır. Bu makale, bu eksikliğe yönelik yeni bir yaklaşımı teklif etmektedir. 1675 tarihli Osmanlı şikayet defterlerinin birini örneklem alarak söz konusu meseleye ışık tutmak için detaylı filolojik bir yaklaşım uygulanarak Alevilerin sosyal, dinî ve yerleşim tarihinin nasıl araştırılabileceğine dair düşünceler sunulmaktadır.