Çorum Kayı Köyü Alevilerinde Evlenme (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2017)
Halkbilimi literatüründe “geçiş dönemleri” terimi insan yaşamının önemli değişim evreleri için kullanılır. Bu evrelerden birisi evlenmedir. Evlenme toplumun en küçük birimi sayılan ailenin oluşturulmasında ilk aşamadır. Dolayısıyla toplumda çok önem verilen bu olguyla ilgili birçok ritüel ve uygulama söz konusudur. Türkiye’de Alevi topluluklarının “evlenme” merkezli oluşturulan ritüel ve uygulamaları bunun güzel örneklerini teşkil etmektedir. Kapalı toplum özelliği gösteren Alevi topluluklar, inanç sistemine bağlı yapılanmaları sayesinde geleneksel yapıyı en güçlü yaşatan ve taşıyan topluluklardır. Bu sebeple modern hayat ile hızla değişen ve işlevini kaybeden birçok ritüelin varlığını Alevi topluluklarında bulmak mümkündür. Alevi topluluklar da son elli yılda göç ile birlikte değişim yaşamaktadırlar. Yurt dışı ve yurt içinde göç ile özellikle köy merkezli yaşam alanında uygulanabilirliği olan birçok unsur kaybolmakta ya da değişmektedir. Bu makalede, Çorum’un Mecitözü ilçesine bağlı Kayı köyünde yerleşik Alevi topluluğun “evlenme” ile ilgili ritüel ve uygulamaları Alevi inanç sistemi ve coğrafi etkiler bağlamında tasvir ve tahlil edilmiştir. Tahlilde kullandığımız veriler saha çalışmasıyla elde edilmiştir.