Hilmî Efendi’de Hz. Alî ve Âl-i Abâ Algısı (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2017)
Alevî-Bektaşî edebiyatı üzerine yapılan araştırma ve özellikle inceleme çalışmalar, bu zümrelere mensup yazar ve şairlerle sınırlı tutulmamalıdır. Çünkü Alevî-Bektaşî edebiyatında vurgulanarak dile getirilen temel değerler, Alevî veya Bektaşî olmayan şairlerde de karşımıza çıkmaktadır. Bu değerler, kullanımlarında “sıklık derecesi” söz konusu olmakla birlikte, edebiyatımızın “ortak değerler”i olma özelliği kazanmıştır. Ayrıca, söz konusu araştırma ve inceleme çalışmalarının Anadolu ve Balkan coğrafyasıyla sınırlı tutulmaması da lazımdır. Bu bakımdan, bu coğrafyanın çocuğu olmayan Fuzulî, Hatayî ve Nesimî adına sempozyumların yapılması isabetli ve yaralı olmuştur. Bu düşünceden hareketle, bizde de başka bir çalışma sırasında şiirlerini taradığımız Hilmî Efendi’nin Hz. Alî ve Âl-i Abâ algısını ele almanın faydalı olacağı kanaati oluştu. Hilmî Efendi, hem Kıbrıslıdır hem de bir müftüdür. Dolayısıyla, Sünnî bir kimliğe sahiptir. Çeşitli vesilelerle, Hz. Alî ve Âl-i Abâ hakkındaki kanaatlerini ortaya koymuştur. Kanaatlerinde samimi olan şair, bu kişilere sevginin ötesine “hayran”dır ve Hz. Alî’yi de “ideal” ya da “model” insan tipi olarak görmektedir. “Çâr Yâr” saygısı yanında Hz. Alî ve Âl-i Abâ vurgusu yapması, bize göre oldukça anlamlıdır. Çünkü birine karşı duyduğu saygı, diğerine karşı muhabbet duyguları beslemesine engel olmamıştır. Bu özelliğe sahip yazar ve şairler üzerinde daha fazla çalışma yapılması, yararlı olacaktır.