Manisa İli Akhisar İlçesi Yatağan Köyünde Evliya Kültü (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2009)
Manisa ilinin Akhisar ilçesine bağlı Yatağan, bir Ale- vî köyüdür. Köy, Saruhanoğulları zamanında yaşadığı düşünülen Yatağan Mahmud Sultan’ın türbesi etra- fında kurulup gelişmiştir. Burada 1826 yılında kapatılan bir Bektaşî zaviyesi olduğu bilinmektedir. Köy, 20. yüzyıl başlarında ikiye ayrılmış ve Sünnetçiler adında yeni bir köy kurulmuştur. Çalışmamız burada yaptığımız alan araştırmasına dayanmaktadır. Köy çevresindeki yatırlar incelenmiş, ayrıca köyde yapılan ritüellerde evliya kültünün izleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu ritüellerde, çok belirgin bir Hz. Ali kültü ile karışık bir hâlde, evliya kültünün izleri görülmektedir. Bu çalışmamızla, incelediğimiz köy ile yöredeki Sünnî köyler arasında, velîye inanç hususunda temelde fark olmadığı tespit edilmiştir. Her iki grubun uygulamalarında görülen farklılıklar ise, tarihsel devirler içinde oluşmuş kimi törensel değişimlerin bugünkü şekilleridir.