Alevî-Bektaşîlerde Dinî Kodifikasyon Sorunu Ve Topluluğun Dönüşümüne İlişkin Abk Örnek Olayı (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2009)
Anadolu ve Balkanlar’da yaşayan Alevî-Bektaşî toplu- lukların yaşadıkları tarihsel süreç ve sosyal yapıları ancak son 20-30 yıldır akademik alanın ilgi odağını oluşturmaya başlamıştır. Yaşanan kente göç olgusu da bu toplulukların geleneksel yapılarını, sosyal ku- rumlarını parçalamış ve 1990’lara kadar uzanan gele- nekten kopuş dönemini beraberinde getirmiştir. 1990’larla birlikte ortaya çıkan derlenip toparlanma süreciyle ise inanca ve geleneğe dönüş süreci başgöstermiştir. İşte bu sürecin en önemli boyutların- dan birisini de inancın yeniden güncellenmesi de deni- lebilecek dinî kodifikasyon meselesi oluşturmaktadır. Bu makalede bu konuya ilişkin genel bir değerlendirme yapılarak ve yeniden güncelleme çabaları bakımından önemli bir örnek olay olmak üzere ABK örneği kısaca analiz edilmektedir.