Cumhuriyet, Mustafa Kemal Ve Alevi-Bektaşiler (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2010)
Cumhuriyet egemenliğin halka dayandığı bir devlet yönetim tarzı olarak demokrasi ile iç içe bir siyasal sistemdir. Her toplum tipi kendisine özgü devlet yönetim tarzını belirler. Antik çağda da Cumhuriyet yaşanmasına rağmen sanayi toplumlarıyla birlikte yeniden anlam kazanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti kuruluş sürecine Mustafa Kemal’in önderliğindeki askeri-sivil seçkinler ile halkın ortak iradesini damgasını vurmuştur. Aleviler bu süreçte koşulsuz sorumluluk almışlardır. Alevi-Bektaşi önderleri Anadolu aydınlanmasını çerağlarını tutuşturmuşlar ve kendilerine bağlı kitleleri bu mücadelede aktif görev almaya çağırmışlardır. Bu sorumluluk bilinci Alevi-Bektaşi felsefesinin gereğidir. Bundan başka bir tutum onların doğalarına aykırıdır.