Bektaşilik Tasavvufu İle Yunan Ortodoks Rahiplik Tasavvufu Karşilaştirmasi (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2011)
Bu derginin son sayısında gösterdiğimiz gibi, Bektaşilik, Anadolu’yu ve Balkanlar’ı İslamlaştırmasından ve yerleşime olan katkısından dolayı bu bölgede etkili olmayı başarmıştır. Bu dönemde Bektaşilik, Yunan toplumu ile karşılıklı saygı bazında ilişkiler geliştirdiğinden1, Bektaşiliğe, Yunanistan’ın Osmanlı egemenliği altındaki tarihine ışık tuttuğumuzda şimdiye kadar ihmal edilmiş önemli bir rol düşer. Bu bağlamda - yukarıda sözü geçen Sufilik ve Mistisizm ilişkisini de göz önünde tutarak - insanın aklına şu soru gelir: iki mistik geleneğin arasındaki yoğun ilişki ve benzerliklerin nedenleri karşılıklı bir etkileşimden mi doğar yoksa mistik boyuttaki manevi bir bağlantıdan mı? Bundan dolayı bu çalışmada, Sufizm - ve özel bir şekli olarak Bektaşilik - ile Yunan Ortodoks Hristiyanlığın tasavvuf gelenekleri, kendilerini sosyal davranış şekillerinde de belli eden tasavvufi boyuttaki olasi bağlılıklarını ortaya çıkarmak amacıyla, olası ortak noktalarına yönelik incelenecek.