Büyük Selçuklu Devleti Zamaninda Alevi-Sünni Çatişmalari (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2013)
Alevilik, İslam düşünce tarihi için, şüphesiz en karmaşık ve çok yönlü incelemeye ihtiyaç gösteren araştırma konularının başında gelir. Alevilik tarihi, sadece inanç manzumesi olarak değil, Büyük Selçuklular tarihi kaynaklarının onlar hakkında verdikleri bilgiler bakımından da önemlidir. Alevilik tarihinin en dikkat çekici yönlerinden birisi, Alevilik kavramının 11. yüzyıldan çok öncesine dayanmasıdır. Emeviler ve Abbasiler zamanlarında Irak, İran, Türkistan, Azerbaycan, Hazar kıyılarında Aleviliğin nasıl yayıldığı da ayrı bir sorudur. Abbasi ihtilalinden sonra Aleviler neler hissediyordu? Büyük Selçuklulara dair tarih kaynakları ise çok ilginç tablolar sunmaktadır. Aleviliğin Türkler arasında yayılması ve bir mit oluşturması nasıl gelişmiştir? Bunlar kolaylıkla geçiştirilebilecek sorular değildir. Bunlar geçmişe dönük bilgilerin toplanıp, aynı zamandaAleviliğin fiili deneyimlerinin yorumlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu sorulara verilecek yanıtlar, o insanların o devirdeki sosyal ve siyasal davranışları hakkında bir takım ipuçları sunacaktır. Bu araştırmada, Selçuklu hakimiyeti altındaki toplum katmanlarının, devletin onlara yaklaşımına ve belirli mezhepsel inançlara dayalı olarak, kitlesel eylemleri yansıtılmaya çalışılacaktır. Bu çalışmayla, geçmişe dönük olarak Alevilerin Selçuklu toplumu içerisinde neler düşündüğünü ve neler yaptığını araştırmış olacağız.