Nusayriler, İslamlaştirma Politikasi Ve Türklük Mefhumu (Alevilik–Bektaşilik Araştırmaları Dergisi, 2013)
Bu çalışma Nusayriler, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet arasındaki ilişkileri İslamlaştırma ve Türkleştirme siyasetleri üzerinden incelemektedir. Orijinal arşiv belgeleri ile ikincil kaynak taramasına dayanan bu araştırma, İslamlaştırma politikasının Nusayriler nezdinde başarısız olmakla beraber Sultan II. Abdülhamit’in devlet-Nusayri ilişkilerini tamir ettiğini, Kemalist rejimin Türkleştirme politikasının gayet başarılı olduğunu iddia etmektedir. Fakat devletin bu başarısına rağmen Sünni cemaatin Nusayrilere karşı olumsuz bakışı Osmanlı’dan günümüze bir devamlılık arz etmektedir. Türkiye’deki Nusayrilerin hikayesi Türk modernleşmesi ve jeopolitik hırslarla iç içe geçmiştir. Kemalist Türkiye’de Nusayriler eğitim, akademi ve devlet işbirliği ve laiklik politikaları kullanılarak Türkleştirilmiştir. Keza Sancak meselesi Nusayri kimliğinin ve Arap milliyetçiliğinin sınırlarının çizilmesinde fiziki ve duygusal sınırlar çizerek kilit bir rol oynamıştır. Türkiye’de kalan Nusayrilerin sayısının azlığı ve Osmanlı’ya ait acı geçmiş Kemalist rejimin Nusayrilerin kalbine ve zihnine girmesini kolaylaştırmıştır. Günümüzde Nusayri gençlerinin eğitim yoluyla asimile edilmesi ve anne-babalarının aksine Arapça konuşamaması ve öğrenememesi Nusayrileri varoluşsal bir tehlikeyle karşı karşıya bırakmaktadır.