Last Period of Strong Ozan Sıdki Father (Journal of Alevism-Bektashism Studies, 2014)
Sıdki Baba, soy olarak Oğuz Türkleri’nin Bozok koluna bağlı, Anadolu’da çok önemli ocaklardan biri olan Dedekargın aşiretindendir. Alevi ve Bektaşi inanç ve an- layışına bağlı olan Sıdki Baba, söyleyişindeki rahatlık ve samimiyeti ile dikkat çeker. Yazdığı şiirlerinin sayısı tam olarak tespit edilmeiş değildir. Bunların binlerle ifade edildiği söylenebilir. Osmanlı Devleti’nin çöküş döneminde yaşayan Sıki Baba, bir- çok şiirini yazıya geçirmediği veya geçirilmediği için kayıp olduğu varsayılmaktadır. Oğlu tarafından bir araya getirilmeye çalışılan şiirlerinin zamanla başkaları tarafından kendilerine aitmiş gibi kullanıldığı veya adapte edildiği düşünülmektedir. Oğlu Ali Baki tarafından bir defterde toplanan şiirlerin önemli bir kısmı, kendisine emanet edilen biri tarafından yaprakları koparılarak talan edilmiştir. Sıdki Baba’nın yaşadı- ğı dönemin zorlukları nedeniyle yeterince tanınmadığı ve kendisinin önemine vakıf olunmadığı görülmektedir. Önce Pervane mahlasıyla şiir yazan ve söyleyen Sıdki Baba, Hacı Bektaş Veli’ye karşı büyük bir aşk ve muhabbetle bağlı biridir. Aşkıyla yanıp tutuştuğu Hacıbektaş Dergahına gitme konusunda büyük bir arzu duyan ozan, annesinin çocukluğunu bahane ederek izin vermemesi üzerine gidemez. Sonunda gözlice Hacı Bektaş’a gitmek üzere yola çıkar, ancak annesinin peşine taktığı adamlar tarafından yakalanarak geri getirilirSonunda emeline ulaşarak Hacı Bektaş’a gelir. Dergehe gidiş tarihi 1293/1876 tarihidir. Şiirlerinde sık sık buna temaDergah postnişi- ni Feyzullah Efendi ile tanışarak onun iltifatına mazhar olur. Harız Köyü’ne yerleşen Sıdki Baba, artık tam anlamıyla Bektaşi gelenekleri çerçevesinde eğitim almaya ve kendisini bu yolda yetiştirmeye koyulur. Cemaleddin Çelebi’nin kurduğu "Gönüllü Mücahidin Alayı"nda yüzbaşı rütbesiyle Ruslar’a karşı savaşan Sıdki Baba, savaş sonrasında kendini hayır işlerine adar. Tasavvuf edebiyetını önemli isimlerinden biri olan ve hem hayatı hem de sanat ve edebiyat anlayışı ile dikkat çeken Sıdki aba’nın hayatı ve eserlerinin günümüzde yeniden ele alınması ve incelenmesi kaçınılmazdır.