Bir İbadet Ritüeli Olarak “Semah” Ve Tahtacı Turnalar Semahının Halk Bilimi Ve Müzik Bilimi Açısından İncelenmesi (Journal of Alevism-Bektashism Studies, 2009)
Semah, bir ibadet ritüelidir. Günümüzde, söz konusu ibadet ritüelinin geleneksel yapısını tehdit eder nitelikte yaklaşımlara ve uygulamalara rastlanmakta; kutsî yönü ve özü göz ardı edilerek, Semah olgusu üzerinde hem nazariyatta hem de uygulamada tahrifatlar yapıldığı gözlenmektedir. Buradan hareketle, biz bu makalede, öncelikle, Semah’ın, bir oyun değil, bir ibadet ritüeli olarak ele alınması gerektiği ve bunun sosyal ve inançsal nedenleri üzerinde durduk. Ayrıca, Semahın kelime ve terim olarak anlamlarını inceledik. Bununla beraber, örnek olarak İzmir Narlıdere’den derlediğimiz “Turnalar Semahı”nı, müzik bilimi ve halk bilimi açısından inceleyerek, hem genel olarak Tahtacı Semahlarının “yaratım”, “şekil-yapı”, “içerik” ve “işlev” özelliklerini hem de örnek Semah’tan hareketle Tahtacı Semahlarının müzikal ve figüratif yapısının tip özelliklerini ortaya koymaya çalıştık.