Code Of Manners In Companionship Imam Rıza's Assembly House - Seven, Yusuf Can; Turan, Fatma Ahsen (Forschungszeitschrift über Alevitentum und Bektaschitentum, 2014)
Anadolu Aleviliğinin sürecine baktığımızda en önemli kurum olarak karşımıza çı- kan kavram inanç-dede ocaklarıdır. Cem, alevi inanç ve dede ocaklarının merkezinde- dir. Cem, Alevilerin temel ibadet şeklidir. Aleviler tarafından "Hak-Muhammed-Ali Divanı" şeklinde ifade edilir. Alevi-Bektaşilerde yola giriş; çocuk ikrarı, ikrar cemi ve musahiplik cemi olmak üzere üç aşamada gerçekleşir. Cem törenlerinin amacı "iba- det etmek, hukuki sorgulama, bilgilendirme ve eğitim, ölmeden önce ölmek, kişinin yaptıkları karşısında hesap vermesi, ulu divana yüzü ak olarak çıkması" olarak göste- rilebilir. Ayrıca Cem, Alevileri bir arada tutan önemli bir dini törendir. Bu cem tören- lerinden biri de Musahiplik cemidir. Musahiplik Aleviler arasında kardeşlik manasına gelir. Ayrıca yardımlaşma ve paylaşmadır. Dört kişinin (canın) birbirine ikrar ver- mesidir. İkrar vermiş olan çiftler birlikte yaşadıkları sürece kardeş kalacaklarına ve birbirlerini koruyup kollayacaklarına söz verirler. Musahipliğe talip olanların dedenin ve toplumun önünde söz vermeleri için musahiplik cemi yapılır.Bu makalede Alevi inanç-dede ocaklarından İmam Rıza Ocağı'nın; Tokat, Yozgat, Çorum illerinde yüzyılları aşkın bir süredir günümüze ulaştırdığı Musahiplik cemi inanç pratikleri anlatılacaktır.