Anadolu Alevîliğinin Başlangiç Evreleri I: Horasan ve Maveraünnehir’de Ortaya Çıkan Gelişmeler - Yalçın, Alemdar (Forschungszeitschrift über Alevitentum und Bektaschitentum, 2009)
Anadolu Alevîliğini anlamak için mutlaka Horasan kavramının taşıdığı bütün anlamları 6. yüzyıldan iti- baren taşıdığı derinliği kavramak gerekir. Horasan birbirinden farklı inançların, kültürlerin ve sosyo- ekonomik yaşayış biçimlerinin bir arada bulunduğu bir bölgedir. Bu çalışmada bu sosyo-ekonomik yapılardan biri olan kırsal alan örgütlenmesini ele alarak Anadolu Alevîliği ile ilişkisini ortaya koymak denemesi yapılmaktadır. Anadolu Alevîliğinin inanç boyutu yanında bu boyutu destekleyen üretim ilişkileri süreçleri de bulunmaktadır.