In Tha Nizam Bozkurt’s "Turnalar Deyişi" Alevi- Bektashi Sacred Places Of Visit And Figure Of Turna (Forschungszeitschrift über Alevitentum und Bektaschitentum, 2013)
Turna, Türk kültüründe dolayısıyla türkülerde, deyişlerde, şiirlerde sıkça işlenen bir figürdür. Bu nedenle Alevi-Bektaşi topluluğunda turnanın özel bir yeri bulunmaktadır. Turnaların Gök Tanrı’yı temsil ettiği varsayıldığı için kutsal sayılması, Hz. Ali’yi temsil etmesi, sesinin yine Hz. Ali’ye benzetilmesi, cemin önemli bir unsuru olan semahlardaki hareketlerin turnanın uçuşunu çağrıştırması ve göçmen bir kuş olması, diyar diyar gezmesi, haber getirip götürmesi özelliğinden ötürü gurbette kalanların, hasret çekenlerin duygularına tercüman olması gibi özelliklerle karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada da Nizam Bozkurt tarafından kaleme alınan ’Turnalar’ adlı deyişten yola çıkarak turnalar aracılığıyla yapılan seyahatte erenlerin izi, kutsal mekanları ve nerelerde oldukları hakkında bilgi verilmektedir.